Bu soruyu çok duyuyorum: Erişkin genel cerrahı, üroloğu, göğüs cerrahı çocukları ameliyat edemez mi? Size gerek var mı?
Bizler bebek dünyaya geldiği andan itibaren ergenlik dönemi bitinceye kadar çocukların tüm cerrahi rahatsızlıklarını düzeltmeye çalışıyoruz. Bunun için uzun ve zor bir eğitim sürecinden geçiyoruz. Erişkinlerde akla gelmeyecek embriyolojik rahatsızlıkları düşünebilmemiz gerekiyor. Uğraştığımız tümörler, hastalıklar çok farklı. Uyguladığımız ilaç dozları bile ayrı hesaplanıyor, hatta çocukluk çağı içerisinde dahi yaşlara göre değişiklik gösterebiliyor. Ayrıca önünde uzun bir ömür potansiyeli olan çocuklarla uğraşıyoruz. Bu potansiyel vereceğimiz kararları da etkiliyor. Sonuna kadar savaşıyoruz. Pes etmeden.
Küçük, henüz konuşamayan bir canlıyla iletişim kurmayı öğreniyoruz. 450 gramlık bir prematür bebeğin kağıt kadar ince cildine dikiş atabiliyoruz. Canından değerli yavrusunu ameliyathaneye gönderip arkasından dehşetle açılmış gözlerle bakan gencecik tecrübesiz ebeveynlerle empati kurup konuşabiliyoruz. Bunları yapabilmek için özel eğitim gerekiyor. Erişkin cerrahlardan bunların beklenmesi onlara da haksızlık oluyor.
Her zaman söylediğimiz bir cümle “çocuk küçük bir erişkin değildir”.
Çocuk Cerrahisi o kadar geniş bir alanı kapsıyor ki… Aslında öncelikle neler yapmıyoruz onları belirteyim. Bizler Kulak Burun Boğaz uzmanı, Ortopedisti Kalp Cerrahı veya Beyin Cerrahı değiliz. Bu branşların ilgi alanları dışındaki tüm sistemlerin cerrahilerini çocukluk yaş gruplarında bizler yapıyoruz. Sistem olarak belirtirsek göğüs (Toraks), karın bölgesi, üriner sistem ve genital bölge rahatsızlıklarının cerrahi tedavi gereksinimlerinde bizler devreye giriyoruz. Biraz daha detaylı bilgi vermek gerekirse:
- Sünnet, hipospadyas (peygamber sünneti), penis eğriliği gibi genital bölge cerrahileri
- İnmemiş testis, fıtıklar, hidroseller, varikoseller gibi kasık bölgesini ilgilendiren anomaliler
- Akut cerrahi karın durumlarında laparoskopik/açık cerrahi (apandisit, Meckel divertikülü, invajinasyon/barsak düğümlenmesi…)
- Doğumsal bozuklukların cerrahi tedavileri (anal atrezi, özefagus atrezisi, barsak atrezileri, diyafram hernisi, omfalosel, gastroşizis…)
- Cerrahi gerektiren travmalar
- Tümörlerin tanı ve tedavileri (Wilms, Nöroblastom, rabdomiyosarkom…)
- Transplantasyon ameliyatları
- Endoskopik prosedürler (bronkoskopi, endoskopi, kolonoskopi)
- Minimal invaziv işlemler (laparoskopi, sistoskopi)
- Vezikoüreteral reflü (VUR), ureterovezikal bileşke (UVJ) darlığı, üreteropelvik bileşke (UPJ) darlığı gibi ürolojik problemlerin tanı, tedavileri
- Boyunda gelişebilen doğumsal kistler (tiroglossal kistler, brankial kistler, fistüller…)
- Diğer çocuk cerrahi işlemleri
Bütün bu isimlerin bazılarını ilk defa duymuş olabilirsiniz. Zaman içerisinde web sitemizde, sizlerin de soruları doğrultusunda ayrıntılı açıklamalarını yapacağım. Sayfamızı düzenli takip etmenizi öneririm…