Daha önceki seyirlerimizde size peniste görülen hipospadias, peygambember sünneti, peniste dönüklük gibi anomalilerden bahsetmiştim. Bu seyirde de doğumsal penis eğriliğinden bahsedeceğim.
İyi seyirler,
Daha anlaşılabilir olmak için önce terminolojiyi netleştirmek istiyorum.
Hipospadias olgularında idrarın çıktığı delik penisin ucunda değil, daha aşağıda yerleşmiş oluyor. Penisin saatin aksi veya aynı yönünde dönmüş olmasına ise “torsiyon”, yani dönüklük deniliyor. Bu tür durumlarda neler yapılaması gerekitğini oldukça detaylı olarak daha önce anlatmıştım. Youtube videolarımdan izleyebilir (peniste dönüklük, peygamber sünneti/hipospadias), veya internet sitemden okuyabilirsiniz (peniste dönüklük, peygamber sünneti/hipospadias). Doğumsal penis eğriliği ise, penisin bir virgül gibi eğri olması. Bu eğrilik aşağı, yukarı veya yanlara doğru olabilir. Eskiden “kordi” olarak tıp literatüründe adı geçiyordu, artık “doğumsal penis eğriliği” terimi kullanılmaya başlandı.
Neden olştuğunu tam olarak bilmiyoruz. Önceden penisin alt yüzünde oluşan fibrotik bantlar suçlanıyordu. Daha sonra, ameliyat esnasında penis alt ve üst yüzeylerinden alınan bantların doku örneklerinin histolojik çalışmalarında her iki yüzey arasındaki dokularda fark olmadığı anlaşıldı. Hatta bu yüzden eskiden kullanılan “kordi” kelimesi, ki fibrotik dokularla eş anlamlı kullanılıyordu, artık kullanılmamaya başlandı. İdrar yolunun az gelişmesi, penisi oluşturan yapıların asimetrik gelişmesi, penis cildindeki anomaliler gibi nedenler ön planda düşünülmeye başlandı.
Bu problemin ne sıklıkta görüldüğü de net değil. Kendi başına izole eğrilik olarak görülebileceği gibi, biraz önce bahsettiğim hipospadias, torsiyon gibi anomalilelere de eşlik edebiliyorlar. Bazen de sünnet derisi problemlerinin yol açtığı eğrilikler olabiliyor. Sonuçta erkek doğanların %4-10 kadarında bir miktar kadar eğrilik olabiliyor.
Peki doğumsal penis eğriliği probleme neden olabilir mi?
Sadece ereksiyon durumunda fark edilen bir problem olduğu için, eğriliğin derecesine göre sorun oluşturuyor. Penis işerken ve cinsel kullanım esnasında erekte olur. Çocuk işerken hedefi tutturamayabilir, idrar akımı yanlış yerlere gidebilir. Normalde ağrısız bir problem olmasına rağmen, yüksek derecede eğrilik varsa ereksiyonda ağrı, rahatsız cinsel ilişki veya karşı partnerinde ağrı gibi problem oluşturabilir, çok fark edilen bir eğrilik varsa kişinin kendine güvenine zarar verebilir.
Nasıl ve ne zaman tedavi edilebilir?
Genel yaklaşım 30 derecenin üzerinde olan eğriliklerin cerrahi olarak düzeltilmesi yönünde. Malesef cerrahiden başka, medikal tedavi seçeneği mevcut değil.
Aslında ergenlik sonrası, cinsel ilişki esnasında asıl problemler ortaya çıksa da, genelde bizlerin önerdiği tedavi dönemi 1-2 yaş sıraları. Çünkü küçükken penisi tamir etmek daha kolay ve penisin erişkinliğe kadar gelişmesi daha orantılı oluyor. Ama küçük yaşta fark edilemediyse, erişkin yaşta da bu ameliyatlar yapılabiliyor. Sadece günübirlik bir cerrahi olarak yaptığımız bu ameliyatın, erişkin yaşta gerek iyileşme süreci gerek cerrahisiyle daha zor olduğunu biliyoruz. Ama asıl bilinmesi gereken, gerçek penis eğriliğinin yaşla beraber geçmeyeceği. Bir erişkin hastalığı olan “Peyroni” hastalığı farklı bir durum. Bu hastalarda skar dokusu ileri yaşlarda penis eğriliği oluşturuyor ve gittikçe kötüleşebiliyor. Çocuklarda bahsettiğimiz “doğumsal penis eğriliği” durumunda ise iyiye veya kötüye gidiş olmuyor.
Özet olarak çocuklarda penis eğriliği fark edildiğinde bir çocuk cerrahisi veya pediatrik üroloji uzmanına danışılmalı, ileri derece eğrilik varsa küçük yaşta cerrahiyle düzeltilmeli.
Bu seyrimizi de sonlandırıyoruz.
Sevgiyle kalın,